Ontwikkeling is anno 2021 een strategisch doel. Een leven lang leren en ontwikkelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een organisatie. Maar hoe kun je leren en ontwikkelen stimuleren? En welke tools kun je daar het beste bij gebruiken? In deze blog gaan wij in op ‘de lerende organisatie’.

Een kwart van de organisaties bieden geen tools om leren te ondersteunen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Daarbij staat vooral organisatieontwikkeling hoog op de prioriteitenlijst. Toch vallen de cijfers flink tegen. Ten eerste heeft meer dan een kwart van de organisaties geen opleidingsbudget. Ook worden er in 23% van de organisaties geen tools geboden om leren en ontwikkelen te ondersteunen. Ten slotte ontbreekt er in 30% van de organisaties een leerbeleid. Dus heeft de lerende organisatie extra aandacht nodig?

Impact van coronacrisis op de lerende organisatie

Terwijl binnen een groot aantal bedrijven organisatieontwikkeling nog op een laag pitje stond, kwam de coronacrisis om de hoek kijken. De impact van de coronacrisis op de lerende organisatie is dan ook niet onopgemerkt gebleven. Als gevolg van de hiervan hebben veel organisaties hun werk- en leerstrategie moeten heroverwegen en vernieuwen. Het vraagt vooral om veel creativiteit en flexibiliteit van zowel organisatie als medewerkers.
Er zijn veel creatieve oplossingen gekomen om thuiswerkers te ondersteunen in hun werk. Zo werden er systemen opgezet om vanuit huis toegang te krijgen tot kennis en informatie. Maar ook meetings en online videogesprekken.

Tools om ontwikkeling te stimuleren

Er zijn verschillende tools om medewerkers te stimuleren om zichzelf te ontwikkelen. Namelijk een intranet, waarbij je de verantwoordelijkheid bij de medewerker neerlegt. Maar ook trainingen binnen een eigen opleidingscentrum zijn populair. Zoals webinars, online meetings en virtuele klassen.

De zorg voor verdere verdeling van kennis en ontwikkeling van medewerkers ligt grotendeels bij HRM. Door een continu leerproces kan verdere verbetering van kennis worden bereikt. Ten gevolge van een investering in het menselijk kapitaal, wordt jouw organisatie en jouw onderscheidend vermogen versterkt.

De lerende organisatie en het zelforganiserend vermogen

Organisaties maken dus steeds meer tijd, ruimte en geld vrij voor de ontwikkeling van hun personeel. Naar verwachting zal dit ook positieve gevolgen hebben voor het zelforganiserend vermogen van de organisatie. Zelforganisatie en de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt zorgt namelijk juist voor een hogere productiviteit en klanttevredenheid. Het is daarom belangrijk dat medewerkers de nodige tools ter beschikking hebben om persoonlijke ontwikkeling mogelijk te maken. Denk aan een kennisbank, wat ontwikkeling onder medewerkers stimuleert. Je leest er hier alles over.