Marnix de Bakker is werkzaam als Test Automation Engineer bij RITHM. In 2017 is hij begonnen als stagiair bij Ask-Fast, een zusterbedrijf van RITHM. In de afgelopen vier jaar heeft hij verschillende functies gehad, eerst als backend developer, daarna als QA engineer en later ook als product owner. Op dit moment houdt hij zich bezig met de backend.

“Eigenlijk ben ik ‘per ongeluk’ begonnen met werken. Ik zat toentertijd in de afrondende fase van de bachelor Econometrie aan de Erasmus Universiteit. Als stagiair en enige tijd daarna hield ik me voornamelijk bezig met backend development. Daarna ben ik ook een tijd QA engineer en product owner geweest. Niet lang daarna, begin 2020, ben ik begonnen bij RITHM.”

Wat kun je vertellen over de projecten waar je aan werkt?

“Ik houd mij bezig met verschillende projecten. Zo heb ik mij de afgelopen tijd verdiept in Liferay, een systeem waarin RITHM portals, intranetten en integraties bouwt. Liferay biedt ontzettend veel mogelijkheden, dus het kan wel even duren voordat je die allemaal onder de knie hebt.

Sinds februari ben ik bezig met een nieuw project waarbij ik mij meer ga verdiepen in mijn huidige functie: test automation engineer. In simpele taal: alles wat we ontwikkelen moet getest worden. RITHM is op dit moment bezig met een project voor Nasasa, een zogeheten Stokvel organisatie in Zuid-Afrika. Omdat zij daar een andere manier hebben van bankieren en bepaalde dingen financieren, is er een systeem opgezet om hen daarbij te helpen. Daarbij ga ik mij bezighouden met test automation.”

Waar ben je trots op?

“Dat ik aan verschillende innovatieve projecten heb mogen meewerken. Zo heb ik in mijn tijd bij Ask-Fast meegewerkt aan een communicatiesysteem waarbij telefoontjes automatisch werden doorgezet naar medewerkers van een bedrijf. Dit werd heel slim gedaan aan de hand van een bepaalde hiërarchie.”

Wat zijn uitdagingen van jouw functie?

“Soms kan het zo zijn dat ik iets moet doen waar ik nog niet zoveel vanaf weet. Vanuit mijn studie heb ik veel kennis van backend development. Van frontend development heb ik dan weer minder kennis. Op dat gebied probeer ik mijzelf altijd nog bij te scholen. Liferay is daar een goed voorbeeld van.”

Hoe zie jij de toekomst voor je?

“Ik wil mij graag nog verder ontwikkelen in de richting van test automation engineer. Ik heb het gevoel dat ik op dat gebied nog veel meer kan leren dan dat ik nu al weet. Zo heb ik in het verleden al veel software getest, maar heb ik dit testen nog niet geautomatiseerd. Verder wil ik mijn algemene programmeervaardigheden verbeteren zodat ik een nog betere backend developer word! Hoe ik mijn toekomst voor mij zie hangt een beetje af van hoe ik mijzelf ga ontwikkelen op het gebied van test automation. Als dat toch niet mijn ding is, zie ik mijzelf toch meer richten op backend development.”